Старий Новий рік!

Якщо на Різдвяний святвечір (6 січня) готували Багату кутю, то на Меланки (13 січня), день, який передує Василю Великому, або ж Новому року за старим стилем - Щедру, яку заправляли смальцем. Саме тому цей вечір і називається Щедрим.

До вечері, як і на Святвечір, сідає вся сім'я. Дуже важливо, щоб одяг цього дня був ретельно випраної і чистою. Після вечері треба обов'язково зайти до сусідів і попросити пробачення за можливу вину, щоб Новий рік зустріти в мирі та злагоді.

Вечір напередодні Старого Нового року дає шанс і тим хлопцям, які зазнали невдачі під час сватання. Саме в цей вечір можна зробити другу спробу. Правда, для цього потрібно застати дівчину вдома, а це дуже важко, так як по селу вже ходять дівочі ватаги щедрувальників. Щедрувати дівчата могли лише під вікнами будинків і то лише ближче до кінця Щедрого вечора, тобто до опівночі.

Особливої ​​уваги заслуговують дівочі гадання. Що тільки не робили представники слабкої половини, аби дізнатися, що ж готує їм примхлива доля! Спробуйте, хоча б таке: перед сном покладіть під подушку гребінець, при цьому примовляючи: «Суджений мій ряджений, розчеши мені голову!». Той, хто уві сні буде чесати голову, той і буде вашим судженим.

Якщо вийти на подвір'я опівночі, то можна відчути, як Новий рік проганяє Старий. У перший день Нового року найбільш поширеним був, та і зараз залишається, обряд посівання. Вважається, що цей обряд прийшов до нас ще з дохристиянських часів. Наші пращури зустрічали Новий рік не взимку, а навесні, тому обряд посівання пов'язаний з надіями на добрий урожай.

Засівали здебільшого діти, причому, щедріше всіх обдаровували тих, хто прийшов в будинок першим. Існували, окрім посевателей-одинаків, цілі посевальнічьі групи. У такому випадку цей цікавий обряд перетворювався на справжню виставу, де головними дійовими особами були Василь, Меланка, циган та інші персонажі.

Кiлькiсть переглядiв: 149

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.